Dārzeņu karijs ar augu bumbiņām
5 porcijas
Sastāvdaļas
350 g kartupeļi (jeb aptuveni 2 gab.)
1 burkāns
300 g jeb 1/2 ziedkāposta
1 sīpols
Ķiploks (2 daiviņas)
100 g konservēti turku zirņi jeb aunu zirņi
100 g zaļie zirnīši
1-2 saujas spinātu lapu
500 g IKEA HUVUDROLL augu bumbiņas
3 ēd. k. augu eļļa
230 g konservēti tomāti
100 ml dārzeņu buljons vai ūdens
Sāls – pēc garšas
Citronu sula – pēc garšas
Ūdens dārzeņu vārīšanai
Garšvielas:
1 ēd. k. karija pulveris
1/2 ēd. k. “Garam masala” garšviela
1 tējk. kurkuma
Padoms: karija pulvera, kurkuma un “Garam masala” garšvielu vietā var izmantot karija kopējo garšvielu.
Pagatavošana
1. Kartupeļus un burkānus nomizo, sagriež lielos gabalos. Ziedkāpostu sadala mazākos gabalos. Dārzeņus liek katliņā un novāra ūdenī līdz tie ir gandrīz gatavi (gatavības pakāpe – orientējoši 75%).
2. Sīpolus un ķiplokus sakapā, uzkarsē pannu un sautē augu eļļā. Cep līdz tie ir pilnīgi gatavi. Pievieno garšvielas un sautē uz lēnas uguns aptuveni 1 min. Masa nepārtraukti jāuzmana un ik pa laikam jāapmaisa, lai tā nepiedeg.
3. Pievieno konservētus tomātus, ūdeni vai buljonu un vāra 2-3 minūtes. Pēc tam pievieno novārītus dārzeņus un zirņus. Sautē apmēram 10 min. līdz dārzeņi ir pilnībā gatavi.
4. Pašās beigās pievieno atkausētas augu bumbiņas, spinātu lapas, sāli un citrona sulu pēc garšas. Visu sautē 5 min. Pasniedz ar rīsiem, kuskusu vai bulguru.
Vegāniskie tako IKEA gaumē
8 porcijas
Sastāvdaļas
750 g VÄRLDSKLOK augu maltā masa
2 tējk. tako garšviela vai Tandoori garšvielu maisījums
150 g sīpols
Ķiploks (4 vidēja izmēra daiviņas)
Cepamā eļļa cepšanai
Citas sastāvdaļas*:
480 g vai 2 iepakojumi GRÄDDAT mīksta plānā maize
100 g SYLT LINGON brūkleņu ievārījums
100 g vai 1 iepakojums ROSTAD LÖK grauzdēti sīpoli
100 g konservēta kukurūza
100 g sojas pupiņas (edamame pupiņas)
50 g zaļie salāti (rukola, frillice salāti vai līdzīgi)
2 tomāti
2 laimi
2 avokado
100 g salsa ar vēlamo asuma līmeni
100 g vegāniskais siers (sarīvēts)
*Pārējās sastāvdaļas, kas norādītas, ir tikai rekomendējamas, un tās vienmēr var aizstāt atbilstoši ikviena noskaņojumam un garšas vēlmēm.
Pagatavošana
1. Sīpolu un ķiploku sagriež mazos gabaliņos.
2. Palielā pannā uzkarsē eļļu. Sagrieztos sīpolus un ķiplokus cep lielā daudzumā eļļas, līdz tie ir caurspīdīgi.
3. Pievieno saldētu VÄRLDSKLOK augu malto masu un iecienītākās garšvielas vai garšvielu maisījumu. Samaisa un kārtīgi apcep, līdz augu maltā masa ieguvusi skaistu krāsu un labi izcepusies (apmēram 10 min).
4. Plāno maizi sagriež vēlamajā izmērā. Ja vēlaties kraukšķīgus tako, grauzdējiet maizi cepeškrāsnī 180°C divas līdz trīs minūtes. Apgrauzdēto maizi var salocīt vēlamajā formā un savu formu tā saglabās arī pēc atdzišanas.
5. Tomātus sagriež gabaliņos, izņem sēklas un sagriež tomātu daiviņas mazos kubiņos.
6. Laimu sagriež laimu ceturtdaļās, bet avokado –kubiņos. Sagrieztos avokado apslaka ar laima sulu, lai avokado neapbrūnētu.
7. Novieto visas sastāvdaļas pusdienu galda vidū, lai ikviens pats varētu salikt savus tako. Gatavos tako var arī apcept cepeškrāsnī 200°C divas līdz trīs minūtes.
Kūpināta laša sendviča kūka
Sendviča kūkas pagatavošanā nav striktu noteikumu, jo to vari veidot, cik biezu vēlies, un sastāvdaļas kārtot tādā secībā, kā labpatīk. Sendviča kūka ir ātri pagatavojama, taču noteikti atvēli laiku (vislabāk veselu nakti), lai kūka ledusskapī savelkas.
Sastāvdaļas
GRÄDDAT mīksta plānā maize
SJÖRAPPORT auksti kūpināts lasis
SÅS SENAP & DILL mērce lasim
200 g majonēzes
400 g krēmsiera
6 olas
30 ml biešu sulas
Saišķītis diļļu
2 garie gurķi
KALLES KAVIAR mencu ikru pastēte
Pagatavošana
1. Uz dēlīša vai paplātes kārto GRÄDDAT mīksto, plāno maizi. Ja izmanto tostermaizi, sagriež to 1 cm biezās šķēlēs gareniski, lai veidotu pēc iespējas lielāku laukumu.
2. Gurķus sagriež gareniski 1–2 mm biezās šķēlēs. Mizošanai var izmantot kartupeļu mizojamo.
3. Vārītas olas sarīvē un sajauc ar majonēzi un 1/2 sasmalcināto diļļu. Atlikušās dilles noderēs dekorēšanai.
4. Pusi krēmsiera sajauc ar biešu sulu un samaisa. Biešu sulu var iegūt no svaigām vai vārītām bietēm vai izmantot biešu marinādi.
5. Veido kārtojumu. Uz maizes smērē krēmsieru, pāri klāj laša šķēles, tad liek maizi, pārklāj to ar majonēzes un olu masu, gurķu šķēlēm, pēc tam virsū atkal liek maizi. Ar sastāvdaļu secību var improvizēt, bet galvenais ir vienmērīgi sadalīt sastāvdaļas starp slāņiem.
6. Dekorē, pārsmērējot kārtojuma augšu un malas ar atlikušo krēmsieru. Dekorēšanai var izmantot daiviņās vai šķēlēs sagrieztas olas, KALLES KAVIAR mencu ikru pastēti, dilles, gurķi, lasi vai garneles.
Augļu dzērienā vārīti bumbieri ābolu pīrāgam ar vaniļas mērci
Jau pagatavotu ābolu pīrāgu un vaniļas mērci vari atrast IKEA Zviedrijas pārtikas preču veikala plauktos. Lai desertu padarītu karaliskāku, papildini to ar augļu dzērienā vārītiem bumbieriem.
Sastāvdaļas
KAFFEREP saldēta ābolkūka
KAFFEREP vaniļas mērce
VINTERSAGA karstais augļu dzēriens
5 bumbieri
100 ml saldā krējuma vai putukrējuma
VINTERSAGA plānās piparkūkas
Pagatavošana
1. Bumbieri nomizo, atstājot kātiņu un nogriežot apakšējo daļu, un vāra VINTERSAGA augļu dzērienā 15–12 min. Vēlams bumbierus atstāt dzērienā savilkties uz aptuveni četrām stundām.
2. Uz šķīvja liek gabaliņu ābolu kūkas un vaniļas mērci (var pasniegt aukstu vai siltu pēc izvēles).
3. Bumbieri pārgriež uz pusēm vai pasniedz veselā veidā un liek blakus kūkai uz šķīvja.
4. Dekorē ar putukrējumu, svaigām ogām un piparkūku drumstalām.
Tzatziki
Nākamreiz, kad gatavosi mūsu gardo SJÖRAPPORT laša fileju, nogaršo to ar tzatziki mērci grieķu gaumē.
Sastāvdaļas
1 vidēja lieluma gurķis
1 tase bieza grieķu jogurta
1 ēdamkarote citronu sulas
½ ēdamkarote extra virgin olīveļļas
1 rīvēta ķiploka daiviņa
¼ tējkarote jūras sāls
1 ēdamkarote kapātu diļļu
1 ēdamkarote kapātu piparmētru
Pagatavošana
1. Smalki sarīvē gurķi, uzliek to uz dvieļa un viegli nospiež lieko sulu.
2. Bļodā sajauc gurķi, jogurtu, citronu sulu, olīveļļu, ķiploku, sāli, dilles un piparmētras.
3. Pirms pasniegšanas atdzesē.
Pildītas olas skandināvu gaumē
Cieti vārītu olu pusītes ar bagātīgu kūpināta laša pildījumu ir skandināvu Lieldienu galda zvaigznes.
Sastāvdaļas
5 olas
200 g krēmsiera
150 g auksti kūpināta laša
1 tējkarote kapātu diļļu
1 ēdamkarote citronu sulas
Miziņa no puscitrona
Zivju ikri un diļļu zariņi rotāšanai
Pagatavošana
1. Olas ieliek katliņā ar ūdeni (ūdenim ir jāapsedz olas).
2. Katliņu karsē uz lielas uguns, līdz ūdens sāk vārīties. Pēc tam vāra olas uz vidējas uguns 8–10 minūtes (atkarībā no olu lieluma). Pēc tam ūdeni nolej un olas noskalo aukstā ūdenī.
3. Kad olas ir atdzisušas līdz istabas temperatūrai, tās noloba un gareniski pārgriež uz pusēm. Izņem dzeltenumus.
4. Pagatavo pildījumu: liek traukā krēmsieru un kūpināto lasi un vienmērīgi sablenderē. Iemaisa olu dzeltenumus, kapātās dilles un citrona sulu un miziņu.
5. Piepilda konditorejas maisiņu ar kūpinātā laša masu un iepilda olu pusītēs.
6. Pirms pasniegšanas rotā ar zivju ikriem, diļļu zariņiem vai smalki sarīvētu citrona miziņu.
Tradicionālais Ziemassvētku sacepums Janssons frestelse ar kartupeļiem un ķilavām
Janssons frestelse zviedru valodā nozīmē “Jansona kārdinājums” un tas ir klasisks zviedru Ziemassvētku ēdiens. Krēmīgais kartupeļu un ķilavu sacepums ir pārsteidzoši viegli pagatavojams!
Sastāvdaļas
9–10 vidēja lieluma kartupeļi
2 ēdamkarotes sviesta
1 smalki sagriezts sīpols
apmēram 20 konservētas ķilavu filejas
sāls un pipari
150 ml saldā krējuma
150 ml pilnpiena
1 ēdamkarote rīvmaizes
Pagatavošana
1. Uzkarsē cepeškrāsni aptuveni līdz 200 °C.
2. Nomizo kartupeļus un sagriež salmiņos. Salmiņiem jābūt mazliet smalkākiem nekā frī kartupeļiem.
3. Katliņā izkausē sviestu, pievieno sīpolu un cep, kamēr mīksts. Jācep uzmanīgi, lai sīpols nepiedegtu.
4. Pievieno kartupeļus un turpina cept dažas minūtes.
5. Pusi no kartupeļiem liek cepamtraukā, virs tiem vienmērīgi izkārto 10 ķilavu filejas. Pārkaisa ar sāli un pipariem.
6. Liek virsū vēl vienu slāni kartupeļu un vēl 10 ķilavu filejas. Apslaka ar ķilavu konservējumu.
7. Pārlej ⅔ piena un krējuma, pārkaisa ar rīvmaizi. Vēlreiz pārkaisa garšvielas.
8. Cep aptuveni 45 minūtes vai līdz kartupeļi ir gatavi. Kad gatavošanas laiks ir pusē, pielej atlikušo pienu un krējumu. Ja sacepums šķiet sauss, var pieliet vēl pienu. Sacepumam ir jābūt krēmīgam.
Gingravad lax – džinā marinēts lasis
Tradicionālo marinēto lasi Zviedrijā sauc par gravad lax, un tas ir klasisks svētku ēdiens. Parasti lasi iemarinē ar sāli un cukuru, papildinot garšu buķeti ar dillēm un baltajiem pipariem, bet šajā receptē pievienots vēl džins un kadiķogas – salikums, kas piedos tradicionālajai uzkodai izsmalcinātāku raksturu. Lasi var likt aukstajā galdā vai arī pasniegt kā uzkodu pirms galvenā ēdiena.
Sastāvdaļas
1,2 kg laša filejas (2 gabali ar ādu)
2 ēdamkarotes balto piparu graudu
2 ēdamkarotes kadiķogu
60 g rupjā jūras sāls
10 g gaišā muscovado cukura
30 g cukura
25 g rupji sakapātu diļļu
3 ēdamkarotes džina
Pagatavošana
1. Ar pinceti izņem laša filejai asakas.
2. Piestā rupji sasmalcina piparu graudus un kadiķogas.
3. Pagatavo maisījumu no sāls, cukura, pipariem un kadiķogām.
4. Uzber daļu garšvielu maisījuma un diļļu uz pārtikas plēves (tai jābūt pietiekami lielai abiem laša gabaliem). Uzliek laša fileju ar ādu uz leju.
6. Ar atlikušo garšvielu maisījumu ierīvē abas filejas, pārlej tās ar džinu un pārkaisa ar atlikušajām dillēm.
7. Saliek abus laša gabalus kopā tā, lai āda paliktu ārpusē. Kārtīgi ietin plēvē un ieliek atkārtoti aizveramā maisiņā, pēc iespējas izspiežot gaisu. Liek aizvērto maisiņu šķīvī, uzliek slogu (piemēram, nelielu cepamformu vai šķīvi ar pāris konservu bundžām svaram) un uz 48 stundām atstāj ledusskapī marinēties, reizi 12 stundās apgrozot.
8. Iztin zivi no plēves, noņem dilles un ātri noskalo lasi aukstā, tekošā ūdenī. Pārliek tīrā maisiņā un vēl uz 24 stundām ieliek ledusskapī, lai marināde ievilktos vienmērīgi.
9. Ar asu nazi sagriež lasi šķēlītēs.
10. Izlieto 2–3 dienu laikā vai noglabā ledusskapī vēlākai lietošanai.
Plānās šķēlītēs sagrieztu lasi pasniedz uz rudzu maizes, garnējot ar gabaliņu citrona, vai arī kārto uz liela šķīvja un rotā ar kadiķogām un dillēm. Pirms pasniegšanas apslaka džinu.
Rīsu pudiņš Ris à la Malta ar apelsīniem
Ris à la Malta jeb rīsu pudiņš ir iecienīts Ziemassvētku deserts. Pudiņam ir dažādi varianti. Šoreiz IKEA šefpavārs piedāvā versiju ar marinētiem apelsīniem.
4–6 porcijas
Sastāvdaļas
Marinēti apelsīni
100 ml ūdens
90 g cukura
2 krustnagliņas
mazliet kardamona sēklu
1–2 ēdamkarotes tumšā ruma
2–3 apelsīni
Rīsu pudiņš
90 g apaļgraudu rīsu (nevārītu)
200 ml ūdens
¼ tējkarotes sāls pārslu
500 ml piena
1 kanēļa standziņa
150 ml saldā krējuma (35 %)
½ tējkarotes maltas vaniļas pāksts
1–2 ēdamkarotes pūdercukura
Pagatavošana
Marinēti apelsīni
1. Katliņā sajauc ūdeni, cukuru, krustnagliņas un kardamonu. Uzvāra un karsē uz lēnas uguns 6–8 minūtes, laiku pa laikam pakratot katliņu, līdz sīrups viegli sabiezē. Noņem no plīts un iemaisa rumu. Atdzesē.
2. Nogriež apelsīniem galus un tad malas, lai noņemtu mizu un baltumu. Sagriež apelsīnus plānās šķēlītēs un ieliek bļodā.
3. Pārlej apelsīnus ar sīrupu, apsedz bļodu un vismaz uz divām stundām ieliek ledusskapī. Pirms pasniegšanas izņem krustnagliņas un kardamonu.
Rīsu pudiņš
1. Rīsus ber katlā, pievieno ūdeni un sāli. Uzvāra un 10 minūtes karsē uz lēnas uguns. Pievieno pienu un kanēļa standziņu, uzliek vāku un turpina karsēt uz lēnas uguns aptuveni 30–35 minūtes, līdz rīsi sabiezē. Karsējot laiku pa laikam apmaisa, lai rīsi nepiedegtu. Kad tie sabiezējuši, noņemt no plīts, izņemt kanēļa standziņu un pilnībā atdzesēt.
2. Saputo krējumu ar vaniļu un cukuru un iemaisa rīsos.
3. Pasniedz Ris à la Malta ar apelsīnu šķēlītēm un sīrupu.
Augu kotletes burgers ar piedevām pēc izvēles
Sulīgs burgers ar augu maltās masas burgera kotleti. Burgeru pilda ar svaigiem halapenjo pipariem, sarkanajiem sīpoliem un ķiploku majonēzi.
4 porcijas
Pagatavošanas ilgums: 20 min.
Sastāvdaļas
Apmēram 600 g VÄRLDSKLOK augu maltās masas
2 tējk. kūpinātas maltās paprikas
0,5 tējk. sāls
2 šķipsniņas melno piparu
SMAKRIK rapšu eļļa cepšanai
4 hamburgeru maizītes
Ieteikumi pildījumam
Lapu salāti
Svaigi halapenjo pipari
Dīgsti
Sarkanie sīpoli
Ķiploku majonēze
Svaigs gurķis
Šķēlēs sagriezts tomāts
Pagatavošana
1. Uzlikt augu malto masu uz šķīvja un atkausēt aptuveni 30 minūtes. Augu maltajai masai nevajadzētu sasniegt istabas temperatūru.
2. Sajaukt gatavo augu masu ar pārējām sastāvdaļām un ar saslapinātām rokām veidot 4 burgera kotletes.
3. Cept rapšu eļļā uz vidējas uguns apmēram 2–3 minūtes no katras puses, līdz kotletes kļuvušas stingras, ko var novērtēt, tās piespiežot ar koka lāpstiņu.
4. Uzsildīt hamburgera maizītes un veidot burgerus ar izvēlētajām sastāvdaļām.
Augu bumbiņas grieķu gaumē
Sulīgas augu maltās masas bumbiņas ar fetas sieru, bagātīgu tomātu mērci un klasiskām Vidusjūras virtuves piedevām.
4 porcijas
Pagatavošanas ilgums: 45 min.
Sastāvdaļas
Augu bumbiņas
500 g VÄRLDSKLOK augu maltās masas
150 g fetas siera
2 izspiestas ķiploka daiviņas
100 ml sakapātu svaigu pētersīļu
1 ēd. k. kaltētas raudenes
1 tējk. sāls
0,5 tējk. melno piparu
SMAKRIK rapšu eļļa cepšanai
Tomātu mērce
500 g sasmalcinātu tomātu
100 ml ūdens
1 izspiesta ķiploka daiviņa
0,5 tējk. medus
0,5 tējk. sāls
0,5 tējk. kaltētas raudenes
0,5 tējk. melno piparu
Krāsnī cepti kartupeļi
1 kg nelielu nomazgātu kartupeļu
2 ēd. k. SMAKRIK rapšu eļļas
1 šķipsniņa sāls
Tzatziki mērce
300 ml bieza jogurta
½ gurķa
1 izspiesta ķiploka daiviņa
1 ēd. k. olīveļļas
0,5 tējk. sāls
Pagatavošana
Augu bumbiņas
1. Uzlikt augu malto masu uz šķīvja un atkausēt aptuveni 30 minūtes. Augu maltajai masai nevajadzētu sasniegt istabas temperatūru.
2. Iedrupināt fetas sieru augu maltajā masā un visu kārtīgi samaisīt.
3. Saslapināt rokas un no augu masas izveidot nelielas bumbiņas.
4. Cept augu bumbiņas eļļā, līdz tās ir apcepušās zeltaini brūnas un kļuvušas stingras.
5. Sajaukt kopā visas tomātu mērces sastāvdaļas.
6. Pārliet tomātu mērci augu bumbiņām un sutināt 10 minūtes. Ja nepieciešams, mērci atšķaida ar ūdeni.
Krāsnī cepti kartupeļi
1. Uzkarsēt cepeškrāsni līdz 225 ℃.
2. Ielikt kartupeļus karstumizturīgā traukā, apslacīt ar eļļu, pārbērt ar sāli un samaisīt.
3. Cept cepeškrāsns vidējā līmenī aptuveni 25 minūtes vai tik ilgi, līdz kartupeļi ir mīksti, un tiem ir izveidojusies zeltaina, kraukšķīga garoziņa. Cepšanas laikā dažas reizes apmaisīt.
Tzatziki mērce
1. Uz rupjās rīves sarīvēt gurķi. Nospiest sulu.
2. Sajaukt gurķi ar jogurtu, ķiploku un sāli.
3. Apslacīt ar olīveļļu.
Augu bumbiņas pasniedz ar ceptiem kartupeļiem, mērci un svaigiem zaļajiem salātiem.
Klasiska itāļu Boloņas mērce ar augu malto masu
Klasiskās Boloņas mērces variācija ar augu malto masu, aromātisku parmezānu un svaigi maltiem melnajiem pipariem.
4 porcijas
Pagatavošanas ilgums: 30 min.
Sastāvdaļas
400 g VÄRLDSKLOK augu maltās masas
1 sakapāts sīpols
2–3 izspiestas ķiploka daiviņas
1 smalki sakapāts burkāns
1 smalki sakapāts selerijas kāts
3 ēd. k. tomātu pastas
1 ēd. k. kaltētas raudenes
1 ēd. k. kaltēta timiāna
2 ēd. k. sausā dārzeņu buljona
300 ml ūdens
800 g sasmalcinātu tomātu
0,5 tējk. sāls
0,5 tējk. svaigi maltu melno piparu
saišķītis svaiga bazilika
SMAKRIK rapšu eļļa cepšanai
500 g makaronu
Parmezāna siers
Svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana
1. Apcept eļļā sīpolu, burkānu un seleriju, līdz sīpols kļuvis mīksts, bet vēl nav apbrūnējis. Pievienot ķiploku, tomātu pastu un garšvielas un apcept vēl dažas minūtes.
2. Ielikt saldētu augu malto masu pannā un apcept, līdz tā kļuvusi zeltaina. Lai augu maltā masa nesaliptu, to maisa un atdala ar koka karoti vai lāpstiņu.
3. Pārliet apceptajam maisījumam buljonu, ūdeni un sakapātus tomātus. Samaisīt, piebērt sāli un piparus. Sutināt 20 minūtes, pēc vajadzības atšķaidot ar ūdeni un laiku pa laikam apmaisot.
4. Izvārīt makaronus, kā norādīts uz iepakojuma.
5. Pievienot sāli, piparus un garšvielas pēc garšas. Noplūkt bazilikam lapas un mērci iemaisīt katlā ar makaroniem. Pārkaisīt parmezānu.
Augu “viltotais zaķis” ar kartupeļu biezeni un tradicionālām zviedru piedevām
Augu masas “viltotais zaķis” ar ķiplokiem, ko pasniedz ar krēmīgu kartupeļu biezeni un tradicionālām zviedru piedevām, piemēram, saldā krējuma mērci, brūklenēm un mazsālītiem gurķiem.
4 porcijas
Pagatavošanas ilgums: 20 min.
Sastāvdaļas
ALLEMANSRÄTTEN maisījums krējuma mērcei
ALLEMANSRÄTTEN saldēta kartupeļu biezputra
“Viltotais zaķis” un kartupeļu biezenis
750 g VÄRLDSKLOK augu maltās masas
1 dzeltenais sīpols
1 izspiesta ķiploka daiviņa
1 tējk. kaltēta rozmarīna
2 tējk. Dižonas sinepju
0,5 tējk. melno piparu
1 tējk. sāls
SMAKRIK rapšu eļļa cepšanai
Saldinātas brūklenes
250 g saldētu brūkleņu
500 ml pūdercukura
Mazsālīti gurķi
500 ml etiķa (24 %)
350 ml ūdens
2,5 ēd. k. cukura
1 gurķis
šķipsniņa sāls
2,5 ēd. k. smalki sakapātu pētersīļu
Pagatavošana
“Viltotais zaķis”
1. Uzlikt augu malto masu uz šķīvja un atkausēt aptuveni 30 minūtes. Augu maltajai masai nevajadzētu sasniegt istabas temperatūru.
2. Cepeškrāsni uzsildīt 225 ℃.
3. Smalki sakapāt sīpolu un apcept rapšu eļļā, līdz tas kļūst mīksts.
4. Augu malto masu sajaukt ar pārējām sastāvdaļām un uz cepampapīra ar saslapinātām rokām veidot vajadzīgo “viltotā zaķa” formu.
5. Cept cepeškrāsns vidējā līmenī aptuveni 20 minūtes vai tik ilgi, līdz brīdim, kad augu masa iegūst zeltaini brūnu nokrāsu un kļuvusi stingra.
6. Sagatavot kartupeļu biezeni un krējuma mērci, kā norādīts uz iepakojuma.
Saldinātas brūklenes
Brūklenes iebērt bļodā, pārkaisīt ar cukuru un samaisīt, līdz cukurs izkūst un brūklenes ir atkusušas.
Mazsālīti gurķi
1. Etiķi, ūdeni un cukuru sajaukt, līdz cukurs izkūst.
2. Gurķus sagriezt plānās šķēlītēs, vislabāk ar speciālo šķēlētāju.
3. Gurķus ielikt maisījumā, pievienot sāli un pētersīļus. Atstāt nostāvēties vismaz 30 minūtes pirms pasniegšanas.
Veģetārie tako ar marinētiem sīpoliem, meksikāņu salsu un gvakamoli
Tako vienmēr garšo lieliski! Šoreiz pasniedzam to kā mīksto tortilju, kas pildīta ar pikantu augu malto masu un gardām pašgatavotām piedevām.
4 porcijas
Pagatavošanas ilgums: 40 min.
Sastāvdaļas
400 g VÄRLDSKLOK augu maltās masas
1 paciņa tako garšvielu (28 g)
100 ml ūdens
SMAKRIK rapšu eļļa cepšanai
8 gab. mīkstās tortiljas
Sīpoli laima marinādē
1 sarkanais sīpols
1 laims
Meksikāņu salsa
4 tomāti
1 baltais sīpols
1 sarkanais čili pipars
1 laims
4 ēd k. sakapāta koriandra
0,5 tējk. sāls
Gvakamole
4 avokado
1 izspiesta ķiploka daiviņa
1 laims
50 ml svaiga koriandra
1 halapenjo pipars
Sāls
Pipari
Pagatavošana
Apcept augu malto masu rapšu eļļā, piebērt tako garšvielas un pieliet ūdeni. Vārīt uz vidējas uguns, līdz ūdens uzsūcas.
Sīpoli laima marinādē
1. Sagriezt sarkano sīpolu plānās šķēlītēs, vislabāk ar speciālo šķēlētāju.
2. Izspiest laima sulu, pārliet sīpolam un ar rokām apmaisīt un mazliet samīcīt.
3. Pirms pasniegšanas ļaut 30 minūtes nostāvēties.
Meksikāņu salsa
1. Smalki sagriezt tomātus, sīpolus un čili piparu.
2. Samaisīt un sajaukt ar sakapātu koriandru, sāli un laima sulu.
Gvakamole
1. Smalki sakapāt koriandru un halapenjo piparu.
2. Nomizot avokado, izņemt kauliņu un avokado samīcīt. Samaisīt ar laima sulu.
3. Samaisīt ar pārējām sastāvdaļām.
Sasildīt tortiljas un piepildīt ar piedevām pēc garšas.
Aprikožu bumbiņas (15–16 gabali)
Zanes Grēviņas recepte, ko pagatavot tad, ja paredzēts strādāt vai mācīties mājās.
Sastāvdaļas
• 250 g žāvētu aprikožu
• 100 g mandeļu
• 40 g auzu pārslu
• 30 g kokosriekstu skaidiņu
• + rūgtā šokolāde, kurā iemērkt bumbiņas
Pagatavošana
1. Mandeles, auzu pārslas un kokosriekstu skaidiņas blenderī samaļ mazos gabaliņos.
2. Pievieno aprikozes un turpina malt apmēram minūti, līdz izveidojas drupana, ķepīga masa. Kā zināt vai masa ir gatava? Paņem gabaliņu masas un saspiež to rokās – ja masa turas kopā, tā ir gatava, bet, ja tā izjūk, tad jāturpina malt.
3. Ar tējkaroti ņem masu un saviļā 15–16 līdzīga izmēra bumbiņas.
4. Lai bumbiņas garšotu vēl labāk, dažas no tām var iemērkt izkausētā rūgtajā šokolādē.
5. Bumbiņas saliek uz šķīvja, un tās var ēst pat vairākas dienas, protams, ja visas netiks apēstas jau pirmajā dienā. Ledusskapī bumbiņas var glabāt 3–4 nedēļas.
Burkānu humuss ar ātrajiem tortiljas čipsiem
Sastāvdaļas humusa pagatavošanai
• 250 g konservētu vai vārītu aunazirņu
• 200 g burkānu
• 60 g tahini pastas
• 1 ķiploka daiviņa
• 1 tējkarote maltu ķimeņu
• 1/2 tējkarote sāls humusam un šķipsniņa sāls burkāniem
• 4 ēdamkarotes olīveļļas humusam un 2 ēdamkarotes burkāniem
• 4 ēdamkarotes ūdens
• 2 ēdamkarotes citrona sulas
Sastāvdaļas tortiljas čipsu pagatavošanai
• 4 tortiljas plāksnes
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• 1/4 tējkarotes kūpinātas paprikas pulvera
• Šķipsniņa sāls
Pagatavošana
1. Burkānus nomizo, sagriež apmēram 2 cm ripiņās un liek uz cepešpannas. Tos pārlej ar olīveļļu un pārkaisa ar sāli. Cepešpannu liek cepeškrāsnī, kas ir uzkarsēta līdz 200 °C un cep 30–35 minūtes. Pēc tam ļauj burkāniem atdzist.
2. Aunazirņus, tahini pastu, ceptos burkānus, ķiploku, sāli, ķimenes un citrona sulu liek blenderī.
3. Visu sablendē graudainā masā, pēc tam pievieno olīveļļu un ūdeni un turpina blendēt, līdz izveidojas viendabīga masa.
4. Katru tortiljas plāksni sagriež 6 trīsstūros, liek tos uz cepešpannas, pārlej ar olīveļļu, pievieno sāli un kūpinātas paprikas pulveri. Cepešpannu liek cepeškrāsnī, kas ir uzkarsēta līdz 200 °C un čipsus cep 8–10 minūtes.
5. Humusu pasniedz un ēd ar svaigi ceptiem čipsiem. Ja pēc maltītes humuss paliks pāri, to nākamajā maltītē varēs pievienot svaigajiem salātiem.
Laša steiks
Porcijas: 1
Sastāvdaļas:
130 g SJÖRAPPORT laša filejas
40 g svaigu zaļumu vai salātu (kādus vēlies)
30 g marinētu sēņu (kādas vēlies)
eļļa (salātiem)
20 g SÅS SENAP & DILL mērces
1 citrons
sāls
pipari
Pagatavošana soli pa solim:
1. Pārkaisīt SJÖRAPPORT laša fileju ar sāli un pipariem, apslacīt ar citrona sulu. Cep lasi līdz 170 °C uzkarsētā cepeškrāsnī 15 minūtes.
2. Sagriezt salātlapas, sajaukt ar svaigiem zaļumiem un apslacīt ar eļļu. Papildināt ar mīļākajām garšvielām pēc garšas.
3. Steiku pasniedz ar svaigiem salātiem, marinētām sēnēm un SÅS SENAP & DILL mērci.
Pīles krūtiņa ar brūkleņu mērci
Porcijas: 1
Sastāvdaļas:
200 g pīles krūtiņas (filejas)
60 g melno lēcu
1 ābols
1 apelsīns
brūkleņu ievārījums
brūnais cukurs
kanēlis
sāls
Pagatavošana soli pa solim:
1. Atkausēt pīles krūtiņu un cept līdz 180 °C uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 15 minūtes.
2. Pārgriezt ābolu uz pusēm un izņemt sēklas. Ieziest pusītes ar augu eļļu, pārkaisīt ar brūno cukuru un maltu kanēli un cept līdz 170 °C uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 15 minūtes.
3. Likt melnās lēcas katlā, pārliet ar ūdeni, lai lēcas būtu pilnībā apsegtas, pievienot sāli pēc garšas un vārīt, līdz lēcas ir kļuvušas mīkstas.
4. Sagriezt apelsīnu ar mizu šķēlītēs, pārkaisīt ar brūno cukuru un cept līdz 200 °C uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 10 minūtes.
5. Pasniegt ar brūkleņu ievārījumu.
Cepts cūkas stilbiņš
Porcijas: 1
Sastāvdaļas:
1 cūkas stilbiņš
70 g sarkanā kāposta
1 neliels ābols
100 g kartupeļu
20 g sviesta
100 ml sarkanvīna
100 ml piena
1 kanēļa standziņa
cukurs
sāls
svaigi zaļumi garnēšanai
Pagatavošana soli pa solim:
1. Atkausēt cūkas stilbiņu un cept līdz 160 °C sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 20 minūtes.
2. Uz rupjās rīves sarīvēt sarkano kāpostu un ābolu.
3. Katliņā izkausēt sviestu, pievienot sarīvēto kāpostu un ābolu. Pieliet sarkanvīnu, pēc garšas pievienot mazliet sāls un cukura, pielikt kanēļa standziņu. Sautēt uz lēnas uguns, līdz kāposti ir mīksti.
4. Izvārīt kartupeļus un samīcīt ar sviestu, uzkarsētu pienu un šķipsnu sāls.
5. Pasniegt ar svaigiem pētersīļiem vai citiem zaļumiem.
Cepts pīles stilbiņš ar kuskusu
Porcijas: 1
Sastāvdaļas:
1 pīles kājiņa
50 g kuskusa
70 g sarkanā kāposta
1 neliels ābols
1 apelsīns
augu eļļa
20 g sviesta
100 ml sarkanvīna
1 kanēļa standziņa
brūnais cukurs
cukurs
sāls
Pagatavošana soli pa solim:
1. Atkausēt pīles stilbiņu un cept līdz 180 °C uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 15 minūtes.
2. Likt kuskusu katlā, pievienot nedaudz atdzesētu (apmēram 75 °C) vārītu ūdeni, eļļu un sāli. Pievienot ūdeni lēni, maisot kuskusu, līdz sasniegta vajadzīgā konsistence. Kuskusam var pievienot žāvētus augļus.
3. Uz rupjās rīves sarīvēt sarkano kāpostu un ābolu.
4. Katliņā izkausēt sviestu, pievienot sarīvēto kāpostu un ābolu. Pieliet sarkanvīnu, pēc garšas pievienot mazliet sāls un cukura, pielikt kanēļa standziņu. Sautēt uz lēnas uguns, līdz kāposti ir mīksti.
5. Sagriezt apelsīnu ar mizu šķēlītēs, pārkaisīt ar brūno cukuru un cept līdz 200 °C uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 10 minūtes.
6. Pasniegt uz skaista svētku šķīvja.
Augu bumbiņu sacepums ar siera cepurīti
Mērces sastāvdaļas
820 g tomātu gabaliņu savā sulā
2 sīpoli
4 ķiploka daiviņas
30 g sviesta
1 ēd. k. eļļas
1/2 tējk. kaltēta bazilika
1/2 tējk. kaltētas raudenes
1/2 tējk. sāls
Rikotas masas sastāvdaļas
200 g rikotas siera
2 olas
šķipsniņa sāls
Sacepuma sastāvdaļas
Pagatavota penne pasta
Bazilika pesto
Mocarellas siers
Parmezāna tipa siers
IKEA augu bumbiņas
Mērces pagatavošana
Katliņā sviestā un eļļā apcep sagrieztus sīpolus, pievieno izspiestas ķiploka daiviņas, pievieno tomātu gabaliņus savā sulā (ja gabaliņi tādi lielāki, tad nedaudz sablendē), raudeni, baziliku, karsē apmēram 20 minūtes, tad pievieno sāli.
Rikotas masas pagatavošana
Rikotas sieru sajauc ar olu un sāli.
Sacepuma pagatavošana
100 g pagatavotas penne pastas sajauc ar tējkaroti bazilika pesto, liek karstumizturīgā trauciņā, pastu pārklāj ar 30 g tomātu mērces, tad liek 60 g rikotas masas, 5–6 pagatavotas IKEA augu bumbiņas, vēl 20 g tomātu mērces, virspusē kārto 30–40 g mocarellas siera, tad visu pārber ar 10 g smalki sarīvētu parmezāna tipa sieru. Trauciņu liek līdz 210 °C sakarsētā cepeškrāsnī ventilatora režīmā un sierus augšpusē izkausē un nedaudz apbrūnina. Pirms pasniegšanas rotā ar svaigām bazilika lapiņām.
Nākotnes garšas simfonija
Augu bumbiņas ar lapu kāpostiem un brūklenēm
4 porcijas
Nepieciešams
• 1 iepakojums IKEA HUVUDROLL augu bumbiņu (500 g)
• Sāls un svaigi malti melnie pipari
• 2 ēdamkarotes olīveļļas (tajā vispirms apcep ķiploka šķēlītes, pēc tam augu bumbiņas)
• 1 ķiploks
• 1 liela sauja lapu kāpostu ar izgrieztiem kātiem
• Rozmarīns (kaltēts vai svaigs)
• 200 g brūkleņu (saldētu vai svaigu)
• Nelieli jaunie kartupeļi (vārīti)
• Sviests cepšanai
Pagatavošana
Ķiploku čipsi (var pagatavot iepriekš)
1. Sagriezt ķiplokus plānās šķēlītēs.
Cept karstā olīveļļā, līdz tās gaiši apbrūnē. Nepārcept – pārceptam ķiplokam ir rūgta piegarša.
2. Uzlikt ķiplokus uz virtuves dvieļa, lai nosusinātu. Eļļu, kurā ceptas ķiploku šķēlītes, izmanto bumbiņu cepšanai.
Augu bumbiņas
1. Atlaidināt augu bumbiņas.
2. Rupji sagriezt pāris ķiploka daiviņu, saspaidīt ar sāli viendabīgā masā.
3. Ielikt bumbiņas bļodā kopā ar ķiploka un sāls masu, pārkaisīt ar rozmarīnu un pārliet ar olīveļļu.
4. Apbrūnināt bumbiņas karstā pannā.
5. Pievienot lapu kāpostus un brūklenes un apcept, līdz lapas kļūst mīkstas, un brūklenes izšķīst. Var pievienot pāris ēdamkarotes ūdens.
6. Atsevišķi apcept sviestā vārītos jaunos kartupeļos, pievienot bumbiņām, kāpostiem un brūklenēm.
7. Pasniegt gatavo ēdienu bļodā, garnēt ar ķiploku čipsiem un kapātiem pētersīļiem.
Augu bumbiņas ar RÖSTI kartupeļu pankūkām
4 personām. Gatavošanas ilgums: 30 min.
Sastāvdaļas
40 gab. (640 g) HUVUDROLL augu bumbiņu
480 g RÖSTI kartupeļu pankūku
1 ēd.k. SMAKRIK rapšu eļļas
2 ķiploka daiviņas
1 rozmarīna zariņš
1 tējk. jūras sāls
2 ēd.k. sasmalcinātu svaigo zaļumu, piemēram, rozmarīna, timiāna vai pētersīļu
50–75 g rupji sarīvēta PRÄST® siera vai cita puscietā siera ar izteiktu garšu
200 ml kečupa
120 g SOMMARSKÖRD marinētu gurķu
Pagatavošana
1. Cepeškrāsni uzsilda 200 °C.
2. Augu bumbiņas apcep, kā norādīts uz etiķetes.
3. Kamēr RÖSTI kartupeļu pankūkas vēl ir sasalušas, tās sagriež 5 mm platās strēmelītēs.
4. Sagrieztas RÖSTI kartupeļu pankūkas izklāj uz cepešpannā izklāta cepampapīra. Apslaka ar eļļu, pieliek ķiplokus un rozmarīnu. Cep cepeškrāsnī 15–20 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
5. Kartupeļu pankūku strēmelītes liek bļodā, pārkaisa ar zaļumiem un sieru un kārtīgi samaisa.
6. Augu bumbiņas un RÖSTI kartupeļu pankūkas pasniedz ar kečupu un marinētiem gurķiem.
Augu bumbiņas ar krāsnī ceptiem kartupeļiem
4 personām. Gatavošanas ilgums: 60 min.
Sastāvdaļas
40 gab. (640 g) of HUVUDROLL augu bumbiņu,
600 g notīrītu mazo, jauno kartupeļu (diametrs: apmēram 4 cm)
2 ēd.k. SMAKRIK rapšu eļļas
1 ēd.k. jūras sāls
1 iepakojums (28 g) ALLEMANSRÄTTEN krējuma mērces maisījuma
100 ml ūdens
200 ml saldā krējuma
4 ēd.k. sasmalcinātu svaigo zaļumu, piemēram, kressalātu, timiāna vai pētersīļu
4 ēd.k. brūkleņu ievārījuma
Pagatavošana
1. Cepeškrāsni uzsilda 200 °C.
2. Kartupeļus liek smagā, lielā cepamtraukā, izkārtojot tos līdzīgā atstatumā vienu no otra. Cep cepeškrāsnī, līdz kartupeļi kļūst mīksti un iegūst zeltainu nokrāsu – cep apmēram 1 stundu.
3. Augu bumbiņas apcep, kā norādīts uz etiķetes.
4. Krējuma mērces maisījumu ieber mērces katliņā, pielej ūdeni un saldo krējumu un karsē vidēji augstā temperatūrā. Mērci karsē līdz brīdim, kad tā sāk vārīties, un pēc tam silda nelielā temperatūrā līdz pasniegšanas brīdim.
5. Augu bumbiņas un krāsnī ceptus kartupeļus pasniedz ar saldā krējuma mērci, sasmalcinātiem zaļumiem un brūkleņu ievārījumu.
Augu bumbiņas ar kvinojas salātiem
4 personām.
Sastāvdaļas
24 gab. (3/4 iepakojuma) HUVUDROLL augu bumbiņu
4 dl smalki sagrieztu sarkano salātu (radicchio)
4 nelielas saujas FESTLIGT kartupeļu čipsu
Kvinojas salāti
4 porcijas kvinojas (kā norādīts instrukcijā uz kvinojas iepakojuma)
1 brokoļa galviņa, ziedkopas
2 dl atkausētu zaļo zirnīšu
2 ēd.k. SMAKRIK rapšu eļļas
Sojas jogurts un fetas siers
2 dl sojas jogurta
1 ½ dl sadrupināta fetas siera
2 ēd.k. sasmalcinātu diļļu
Rabarberu mērce
2 ēd.k. IKEA rabarberu sīrupa
2 ēd.k. baltvīna etiķa
2 ēd.k. citronu sulas
2 ēd.k. SMAKRIK rapšu eļļas
Pagatavošana
1. Augu bumbiņas apcep, kā norādīts uz etiķetes.
2. Cepeškrāsni uzsilda 225 °C. Kvinoju pagatavo, kā norādīts instrukcijā. Cepešpannā liek brokoļa ziedkopas, apslaka tās ar eļļu un apkaisa ar sāli. Cep cepeškrāsnī apmēram 6–8 minūtes vai līdz brīdim, kad brokoļi vēl ir diezgan stingri. Bļodā sajauc pagatavotu kvinoju, krāsnī ceptus brokoļus un zirnīšus. Saglabā siltu vai pasniedz istabas temperatūrā.
3. Bļodā sajauc sojas jogurtu, sadrupinātu fetas sieru un dilles. Sāli pievienot nav nepieciešams, var pievienot mazliet piparu vai, asākai garšai – kaltētus čili.
4. Visas mērces sastāvdaļas sajauc bļodā vai pudelē.
Pasniegšana
Bļodiņas apakšā liek karoti kvinojas salātu, pa virsu liek augu bumbiņas. Blakus bumbiņām liek salātus, sojas jogurtu ar fetas sieru un kartupeļu čipsus. Visas sastāvdaļas pārlej ar mērci.
Augu bumbiņas ar RÖSTI kartupeļu pankūkām un brūkleņu krēmu
1 personai
Sastāvdaļas
5 HUVUDROLL augu bumbiņas
1 iepakojums RÖSTI kartupeļu pankūku
Brūkleņu krēms
1 ēd.k. brūkleņu dzēriena
1 ēd.k. baltvīna etiķa
1 ēd.k. citronu sulas
40 g vegāniskās majonēzes
10 g sojas jogurta
Sāls un melnie pipari
Krāsnī cepta kukurūza un brokoļi
50 g brokoļa ziedkopu
25 g nesaldinātas kukurūzas
1 ēd.k. eļļas cepšanai
Sāls un melnie pipari
Pagatavošana
Kukurūza un brokoļi
Cepeškrāsni uzsilda 175 °C.
Brokoļus un kukurūzu apslaka ar cepšanai piemērotu eļļu, pārkaisa ar sāli un pipariem. Cep cepeškrāsnī 12 minūtes. Pasniedz, kamēr dārzeņi ir silti.
Augu bumbiņa ar RÖSTI kartupeļu pankūkām
Augu bumbiņas un RÖSTI kartupeļu pankūkas apcep, kā norādīts uz etiķetes. Pasniedz siltus.
Brūkleņu krēms
Visas brūkleņu krēma sastāvdaļas sajauc kopā un samaisa. Pieber sāli un piparus. Pasniedz augstu.
Augu bumbiņas ar graudaugiem, zaļajiem zirnīšiem, ābolu kompotu un saldskābo medus mērci
1 personai.
Sastāvdaļas
5 HUVUDROLL augu bumbiņas
Graudaugi un zirnīši
50 g sausā BÄSTISAR graudaugu maisījuma
25 g saldētu zaļo zirnīšu
Gurķi
15 g plānās šķēlēs sagrieztu svaigo gurķu
15 g SOMMARSKÖRD marinēto gurķu
Ābolu kompots
20 g nomizotu, saldētu, šķēlēs sagrieztu ābolu
10 g nesaldinātas ābolu mērces
1 ēd.k. baltvīna etiķa
1 ēd.k. citronu sulas
Sāls un melnie pipari
Medus saldskābā mērce
15 g skābā krējuma
5 g šķidra medus
Sāls un melnie pipari
Pagatavošana
1. Graudaugus vāra, kā norādīts pagatavošanas instrukcijā. Atkausētus zirnīšu sajauc ar graudaugiem. Ēdienu pasniedz siltu.
2. Svaigus gurķus sajauc ar marinētiem gurķiem. Pasniedz aukstus.
3. Sajauc saldētas ābola šķēles, ābolu mērci un baltvīna etiķi un vāra. Pēc tam pievieno sāli un melnos piparus. Atdzesē un pasniedz vēsu.
4. Skābo krējumu sajauc ar šķidru medu, pieber sāli un melnos piparus. Pasniedz aukstu.
Vasaras salāti ar siļķi
4 porcijas
Sastāvdaļas:
1 burciņa marinētas siļķes SILL INGLAD
2 lieli burkāni
2 ēdamkarotes svaigas citrona sulas
Sauja mikrozaļumu (pēc tavas gaumes)
Ēdami pļavas ziedi (piemēram, kliņģerītes, rudzupuķes vai mārpuķītes)
Sāls un pipari
Soli pa solim:
Nomizo burkānus, sagriež tos strēmelēs (griešanai var izmantot mizotāju). Izžāvē burkānu strēmeles pannā bez eļļas vai cep cepeškrāsnī, līdz tās kļuvušas kraukšķīgas. Nolej siļķei marinādi un sajauc siļķes gabaliņus ar sausajiem burkāniem. Pārkaisa ar mikrozaļumiem un ziediem, pievieno citronu sulu un sāli un piparus pēc garšas.
Labu apetīti!
Kakao un piparmētru tējas trifeles
Apmēram 16 trifeles
Pagatavošanas laiks: 15 min + 1–2 stundas dzesēšanai
Sastāvdaļas:
4 ēdamkarotes EGENTID piparmētru tējas ar kakao; tēju sadala 2 vienādās daļās
20 g sviesta
2 ēdamkarotes kakao pulvera
300 g CHOKLAD MÖRK 70% tumšās šokolādes
200 ml saldā krējuma vai auzu saldā krējuma
Soli pa solim:
1. Nelielā katliņā uzkarsē saldo krējumu, neļaujot tam uzvārīties, un pievieno 2 ēdamkarotes tējas. Noņem no karstuma avota un ļauj ievilkties 4–5 minūtes.
2. Pa to laiku sakapā šokolādi gabaliņos un ieliec bļodā. Izkausē šokolādi ūdens peldē. Noņem no karstuma avota.
3. Izkās krējumu caur sietu, pievienojot to izkausētajai šokolādei, un izmet tējas lapiņas. Ar lāpstiņu iecilā krējumu šokolādē, līdz izveidojas vienmērīga masa.
4. Iemaisi sviestu. Turpini maisīt, līdz masa kļūst spīdīga.
5. Ielej puslitra traukā un pārsedz ar pārtikas plēvi; liec ledusskapī uz 1–2 stundām, līdz masa kļūst stingra.
6. Piestā saberz atlikušās 2 ēdamkarotes tējas lapiņu un samaisi ar kakao pulveri. Kad šokolādes masa ledusskapī ir gatava, no tās ar karotīti veido nelielas trifeles. Ar rokām veido lodītes un apvārti kakao un tējas maisījumā. Pasniedz uzreiz vai, ja trifeles ir mīkstas, 30 minūtes atdzesē .
Ņem vērā! Trifeles var uzglabāt slēgtā traukā ledusskapī līdz 3 dienām.
Vafeles ar garnelēm
Nogaršojot vafeles ar gardiem papildinājumiem, piemēram, lasi, tu vairs nekad neskatīsies uz vafelēm tā kā agrāk.
4 porcijas
Pagatavošanas laiks: 25 min
240 g VÅFFLOR vafeļu
500 g SJÖRAPPORT nelobītu garneļu
200 ml svaigā siera
1⁄2 sarkanā sīpola, sakapāta
1 bunte sparģeļu
100 ml cukura
1. Atkausē vafeles un apcep sviestā zeltaini brūnas. Uzkaisi mazliet sāls.
2. Bļodiņā sajauc svaigo sieru ar sakapāto sīpolu.
3. Sagriez sparģeļus apmēram 2,5 cm garos gabaliņos, maisot sutini apmēram 3 minūtes, līdz tie ir mīksti.
4. Liec uz vafelēm vispirms svaigo sieru ar sīpolu, papildini ar 3 vai 4 nolobītām garnelēm un virsū uzliec sparģeli.
Dārzeņu bumbiņu vraps ar avokado
Gards, sulīgs vraps ar avokado, humusu un dārzeņu bumbiņām.
4 porcijas
Pagatavošanas laiks: 30 min
40 gab. (640 g) ALLEMANSRÄTTEN dārzeņu bumbiņu
4 ēdamkarotes humusa
4 BRÖD TUNNBRÖD plakanmaizes
2 avokado
4 smalki sagriezti sīpolloki
50 ml rupji sakapātu piparmētru lapu
1 ēdamkarotes extra virgi olīveļļas
1/2 citrona sulas
Sāls un pipari
1. Izklāj plakanmaizi uz darba virsmas. Ņem pusi avokado un apzied ar to maizi, saspiežot avokado ar dakšiņu. Turpat zied humusu.
2. Sajauc sīpollokus, piparmētras, olīveļļu, citrona sulu, sāli un piparus. Pārslaki maisījumu avokado un humusam.
3. Cep dārzeņu bumbiņas cepeškrāsnī vai uz pannas atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma. Uzliec uz papīra salvetes nožūt. Pārdali uz pusēm un liec uz maizes.
4. Cieši satin maizi un ietin to pergamentā.
Grilēti dārzeņi ar burrata sieru un garšaugu eļļu
Pasniedz kā piedevu; 4 porcijas
225 g noskalotu cūku pupu
4 gareniski pārgriezti sīpoli
4 halapeņo pipari
Sāls un pipari pēc garšas
2 gab. svaiga burrata siera
Bunte svaigu zaļumu
100 ml rapšu eļļas
Citrona sula
Liela bagete un sviests pasniegšanai
1. Noblanšē zaļumus ar kātiem vārošā sālsūdenī (10 sekundes).
2. Atdzesē ledusūdenī.
3. Nokās un sablenderē vienmērīgā biezenī ar rapšu eļļu.
4. Ieliec virs bļodas novietotā sietā kafijas filtru, ielej tur gatavo biezeni un atstāj uz nakti notecēt.
5. Pievieno dažas lāses citronu sulas un šķipsniņu sāls.
6. Viegli pārzied dārzeņus ar nelielu daudzumu rapšu eļļas.
7. Pārkaisi ar sāli un pipariem.
8. Sakarsē grilu līdz vidēji augstai temperatūrai.
9. Liec dārzeņus uz grila un gatavo, kamēr tie ir mīksti un mazliet apcepušies no visām pusēm.
10. Atver pupu pākstis un sagriez halapeņo piparus.
11. Saliec dārzeņus uz šķīvja.
12. Uzliec virsū sieru un apslaki visu ar rapšu un garšaugu eļļu.
Nātru un lakšu zupa ar kartupeļiem un sīpoliem
4 porcijas
2 nomizoti sīpoli
1 liela ķiploka daiviņa
2 nelielos gabaliņos sagriezti kartupeļi
400 g nātru
200 g lakšu (ja tiem ir ziedi, tos pataupi)
1 l kvalitatīva dārzeņu buljona
200 ml sausa baltvīna
1+2 ēdamkarotes rapšu eļļas ar sviesta garšu
Rapšu eļļa ar lakšu garšu apslacīšanai
Mazliet citrona sulas
2 ēdamkarotes marinētu lakšu pumpuru (ja ir)
Sāls un pipari
1. Smalki sakapā vienu no sīpoliem; otru sagriez plānās šķēlītēs.
2. Lielā pannā uzkarsē 1 ēdamkaroti rapšu eļļas ar sviesta garšu. Pievieno sīpolu, ķiploku, 2/3 sagrieztā kartupeļa un šķipsnu sāls.
3. Sautē uz lēnas uguns 5–10 minūtes, līdz viss ir mīksts.
4. Citā pannā uz lēnas uguns sautē šķēlītēs sagriezto sīpolu 2 ēdamkarotēs rapšu eļļas ar šķipsnu sāls, laiku pa laikam apmaisot.
5. Pievieno apceptajam sīpolam, ķiplokam un kartupelim vīnu un 5 minūtes karsē, lai samazinātos šķidruma daudzums.
6. Pielej buljonu un 10 minūtes karsē uz lēnas uguns.
7. Pa to laiku uzvāri 300 ml ūdens ar šķipsnu sāls.
8. Pievieno sagrieztus kartupeļus un pavāri 1 minūti, līdz tie ir mīksti.
9. Maisot pakāpeniski pievieno nātres, tad lakšus, un 2 minūtes karsē.
10. Noņem no plīts un sablenderē.
Gurķu salāti ar citrona miziņu, dillēm un sezama sēklām
Pasniedz kā piedevu; 4 porcijas
2 plānās šķēlītēs (vēlams, uz speciālās dārzeņu rīves) sagriezti gurķi
200 ml svaigu diļļu, daļu saglabā rotāšanai
1 organiskā citrona miziņas
2 ēdamkarotes grauzdētu balto sezama sēklu
2 ēdamkarotes rapšu eļļas ar diļļu garšu
Sāls un pipari pēc garšas
Rapšu ziedi rotāšanai (ja pieejami)
1. Saliec gurķa šķēlītes uz šķīvja.
2. Samaisi ar dillēm, citrona miziņu un sezama sēklām.
3. Apslaki ar rapšu eļļu un pārkaisi ar sāli un pipariem.
4. Uzber vēl dilles, rapšu ziedus un uzreiz pasniedz.
Šķelto zirņu humuss ar kimči eļļu
4–6 porcijas
Humuss:
300 ml kaltētu šķelto zirņu
2–3 ķiploka daiviņas
3 ēdamkarotes nesālītas gaišās tahini pastas
½ tējkarotes maltu romiešu ķimeņu
4–5 ēdamkarotes citrona sulas – pēc garšas
2 ēdamkarotes rapšu eļļas
Sāls pēc garšas
100 ml ūdens, kurā vārīti zirņi
50 ml smalki sakapātu maurloku
Kimči eļļa:
150 ml rapšu eļļas
50 ml etiķa
½–1 tsp korejiešu čili pulvera, pēc garšas
1 neliela, smalki sakapāta ķiploka daiviņa
1 tējkarote smalki sakapāta ingvera
1 tsp zivju mērces
½–1 tējkarotes laima sulas
Humuss:
1. Liec zirņus bļodā, pārlej ar 800 ml ūdens, liec ledusskapī un ļauj vismaz 10 h ievilkties.
2. Nokās un noskalo zirņus, liec vidēja izmēra katlā; pārlej ar 1 l ūdens un pievieno 1 tējkaroti sāls. Uzvāri, nogriez mazāku uguni un lēni vāri 1½–2 stundas. Nosmel putas, kas, zirņiem vāroties, sākumā rodas uz ūdens virsmas.
3. Nokās, bet pataupi apmēram 100 ml ūdens, kurā zirņi vārījās.
4. Atliec malā 200 ml izvārīto zirņu. Palikušo daļu kopā ar pārējām sastāvdļām, 50 ml pataupītā ūdens un 1 tējkaroti sāls liec blenderī.
5. Sablenderē vienmērīgā masā. Ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni vai sāli. Pievieno rapšu eļļu un maisi 1 minūti.
6. Lielā pannā uzkarsē 1 ēdamkaroti eļļas. Apgrauzdē atlikušos zirņus un pārkaisi ar sāli. Ļauj atdzist un sajauc ar kimči eļļu.
7. Pasniedz humusu, apslakot ar kimči eļļu. Pārkaisi ar smalki sakapātiem maurlokiem.
Sparģeļu salāti ar jūraszāļu ikriem
Ar auzu/kviešu graudiem salāti būs sātīgāki, bet, ja vēlies, vari graudus nepievienot. Izmanto garšvielu maisījumu, kāds tev garšo vislabāk.
4 porcijas
Pagatavošanas laiks: 30 min
500 g zaļo sparģeļu
sāls
1 bunte sīpolloku
eļļa cepšanai
100 ml kviešu grūbu, auzu putraimu vai citu graudu
1 ēdamkarote etiķa
2–3 ēdamkarotes rapšu eļļas vai olīveļļas
Šķipsna IKEA PS garšvielu maisījuma ar āboliem un fenheli
50–100 ml krēmsiera
Apmēram ½ burciņas (mazliet vairāk par 40 g) SJÖRAPPORT melno jūraszāļu pērļu
1. Notīri sparģeļus, apgriez tiem galus un vāri vieglā sālsūdenī apmēram minūti. Sparģeļiem jābūt mazliet kraukšķīgiem. Atdzesē ledusūdenī.
2. Apgriez sīpollokiem galus un apcep tos eļļā uz pannas zeltainus.
3. Izvāri grūbas vai putraimus atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma. Nokās ūdeni un apcep nelielā eļļas daudzumā, līdz tie kļūst mazliet kraukšķīgi.
4. Liec sparģeļus un sīpollokus lielā šķīvī. Sajauc etiķi, eļļu un garšvielu maisījumu, apslaki dārzeņus. Virsū uzber graudus. Papildini ar svaigo sieru un jūraszāļu ikriem.